AMSTERDAM - Bij de treinbotsing bij het Centraal Station inAmsterdam zijn twintig gewonden gevallen. Twee van hen zijnzwaargewond geraakt. Dat heeft burgemeester Cohen van Amsterdamtijdens een persconferentie gezegd.

Bekijk video: Botsing treinen Amsterdam Modem/ Breedband

Zestien gewonden zijn naar ziekenhuizen verspreid over de stadgebracht. Twee van hen konden na behandeling direct naar huis. Eenzwaargewonde ligt in het Academisch Medisch Centrum. De anderezwaargewonde, een vrouw, is rond 23.30 uur uit haar benarde positiebevrijd. Ze zat urenlang bekneld in de trein. Een woordvoerder vande brandweer kon niet precies zeggen hoe de vrouw er aan toe is.

Opvang

In de intercity die frontaal op de andere, lege trein botste,zaten enkele honderden mensen, zei president-directeur A. Veenmanvan de Nederlandse Spoorwegen. Het bedrijf had opvang voor hen ophet station geregeld. Maar dat bleek niet nodig, omdat iedereen z'neigen weg wist te gaan. Volgens Cohen waren de hulpdiensten snelter plaatse.

Nu de beknelde zwaargewonde vrouw uit de trein is bevrijd, gaatde brandweer verder met zoeken in het verwrongen deel van deintercity. Volgens de brandweer is het heel moeilijk om daar tekomen.

Bergingswerkzaamheden

Volgens een woordvoerder van het Korps LandelijkePolitiediensten (KLPD) blijkt uit de eerste bevindingen van debrandweer dat zich hoogstwaarschijnlijk geen slachtoffers in hetverwrongen deel van de trein bevinden. "In principe is iedereenuit de trein", aldus de KLPD. De KLPD schat in dat zaterdagochtendom 03.00 uur kan worden begonnen met de bergingswerkzaamheden.

De Raad voor de Transportveiligheid onderzoekt de toedracht vande aanrijding. De autoriteiten konden daarover nog niets zeggen.Voorzitter mr. Pieter van Vollenhoven van de raad zei eerder op deavond dat er twee mogelijkheden zijn: of er stond een wisselverkeerd, of er is een trein door rood licht gereden met een lageresnelheid dan veertig kilometer per uur. In dat laatste geval werkthet blokkeersysteem niet.