AMSTERDAM - Pim Fortuyn heeft donderdag de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van Lijst Fortuyn bekend gemaakt.

De lijst bevat 51 kandidaten, waarvan de nummers 29 tot en met 53 voorlopig zijn in verband met het inleveren van verschillende kandidatenlijsten in de 19 kieskringen.

De bekendste kandidaten zijn Ferry Hoogendijk, voormalig hoofdredacteur van Elsevier, dammer Harm Wiersma en Jim Janssen van Raay die achttien jaar lid was van het Europees Parlement.

Opvallende kandidate is verder Irene Pantelic, oftewel Miss Nederland 2001. Zij staat op plaats 35 van de lijst.

Minderheid

De lijst bevat overigens weinig politiek zwaargewichten, maar wel veel ondernemers en medici. Ook selecteerde Fortuyn een paardenfokker (Johan Wiersma), een inspecteur van politie (Frits Tieleman) en twee studentes.

De vrouwen zijn op de Lijst Fortuyn verreweg in de minderheid. Van de 51 kandidaten zijn er slechts 8 vrouw.

Voor een kandidate heeft een plaats op de Lijst Fortuyn al de nodige gevolgen gehad. Journaliste Philomena Bijlhout van TV Rijnmond is door haar werkgever op non-actief gesteld vanwege haar politieke activiteiten. Volgens de hoofdredacteur van TV Rijnmond zijn haar politieke en journalistieke activiteiten niet te combineren.

Boerenleider

De boeren-actievoerder Wien van den Brink heeft zich teruggetrokken van de Lijst Pim Fortuyn uit onvrede over zijn "lage" 43e plaats. Dit zei Fortuyn donderdag bij de presentatie van de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Tweede Kamer.

De lijst bevat na eerdere berichten in de pers weinig verrassingen. Wel staat de dammer Harm Wiersma op een relatief hoge plaats.