HAAG - CDA-Kamerlid Koomen wil dat studieschulden en leningen van studenten worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Ze heeft dat vrijdag gezegd in het radioprogramnma 1opdeMiddag. Volgens Koomen is de registratie nodig omdat steeds meer jongeren in de schulden komen.

Banken zijn vaak niet voldoende op de hoogte van de financiële situatie van iemand die om een lening of hypotheek aanklopt, aldus Koomen in een toelichting. Daardoor kunnen mensen vaak geld lenen, terwijl dat hun financiële capaciteit te boven gaat. "We moeten de mensen tegen zichzelf beschermen.''

De landelijke studentenvakbond LSVB is tegen het plan van Koomen. Voorzitter Van Eijk zei in 1opdeMiddag een registratie van studieschulden bij het BKR onredelijk te vinden, omdat studenten noodgedwongen veel moeten lenen. Hij vreest dat mensen met een schuld bij de Informatie Beheer Groep, die studieleningen verstrekt, slechts voor een lagere hypotheek in aanmerking komen, als hun schulden geregistreerd staan.