DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten zes Apache-helikopters naar Irak te sturen. Ze worden toegevoegd aan het op de vliegbasis Tallil gestationeerde Nederlandse Chinook-helikopterdetachement. Ter ondersteuning van de missie worden ongeveer honderd extra militairen uitgezonden. Ze blijven tot uiterlijk 15 juli, als het huidige Nederlandse mandaat van de Nederlandse troepen in Irak afloopt.
De Apaches blijven tot uiterlijk 15 juli, als het huidige Nederlandse mandaat van de Nederlandse troepen in Irak afloopt.

Minister Kamp van Defensie heeft hierover vrijdag de Tweede Kamer geïnformeerd. De uitzending van de Apaches geschiedt uit veiligheidsoverwegingen, mede op verzoek van de bataljonscommandent. De Nederlandse troepen in Irak zijn de laatste weken bij herhaling bestookt door mortiergranaten en RPG's (raketgranaten).

Volgens Kamp is er behoefte aan extra middelen die de bataljonscommandant kunnen helpen om met name bij duisternis een goed inzicht te verkrijgen in wat er gebeurt in de provincie Al Muthanna, waar de Nederlanders actief zijn.

Sensorsystemen

De Apache-helikopter is voorzien van geavanceerde sensorsystemen, zodat ze bij dag, maar ook bij nacht verkenningen vanuit de lucht kunnen uitvoeren. Door een radioverbinding kunnen ze de verkregen informatie direct doorgeven aan de commandopost of aan een patrouille. Zo nodig kunnen de Apaches ook zelf ingrijpen.

De Apaches komen rechtstreeks onder bevel van de Nederlandse commandant. Ze worden in principe alleen ingezet binnen Al Muthanna. Daar zijn op dit moment 1260 Nederlandse militairen aanwezig. Het inzetten van de Apaches buiten Al Muthanna kan alleen met toestemming van de chef defensiestaf.

Mocht Nederland besluiten langer in Irak actief te blijven, dan kunnen volgens Defensie de Apaches desgewenst ook langer blijven. Nederland stuurde eerder Apaches naar Afghanistan.