ZEIST - Een man van Marokkaanse afkomst heeft donderdag bij de politie in Zeist aangifte gedaan tegen de PvdA-aanvoerder Oudkerk in de Amsterdamse gemeenteraad. Dat heeft een woordvoerder van de politieregio Utrecht meegedeeld.

De politicus zei in een deze week uitgezonden fragment uit een reportage van het televisieprogramma 2Vandaag over de raadsverkiezingen tegen burgemeester Cohen van Amsterdam: ,,Wij hebben hier toch ook kut-Marokkanen.'' De aangever, die anoniem wil blijven, voelt zich zeer gekwetst, beledigd en gediscrimineerd door deze uitlating.

De Marokkaanse man had juist van Oudkerk een dergelijke opmerking niet verwacht. ,,Het lijkt mij een aardige man, ook voor Marokkanen. Nu maakt ook hij zich schuldig aan de opeenstapeling van negatieve uitlatingen over Marokkanen. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Ik wil een signaal afgeven'', zegt de aangever.

Oudkerk beantwoordde in de gewraakte opname een vraag van Cohen of Fortuyn in Amsterdam ook veel stemmen zou hebben gehaald. De Amsterdamse PvdA bood deze week excuses aan voor de uitlatingen van haar politiek leider. De fractie distantieerde zich van de gebruikte termen.