BRUSSEL - Premier Aznar van fungerend EU-voorzitter Spanje moet zich mogelijk voor het Europees Parlement verantwoorden voor een wel erg informele opmerking woensdag tijdens een debat over de top van Barcelona.

Aan het eind van zijn toespraak in het parlement zei Aznar, ten onrechte veronderstellend dat de microfoon al uitstond, ,,Vaya conazo que he soltado''. Vrij vertaald betekent dat ,,Wat een lulverhaal heb ik hier gehouden''.

Het zinnetje werd geregistreerd door de Spaanse radio en veroorzaakte in Aznars thuisland grote hilariteit. De meeste europarlementariërs kwamen er pas na geruime tijd achter wat Aznar had gezegd, omdat ze het debat via tolken volgden en die vertaalden alleen de officiële redevoering van de EU-voorzitter.

Europarlementariër Theo Bouwman van GroenLinks overweegt Aznar via schriftelijke of mondelinge vragen ter verantwoording te roepen. Op zichzelf kan Bouwman zich best voorstellen dat de Spanjaard zich laatdukkend uitliet over de uitkomsten van 'Barcelona', want daar was volgens hem alle aanleiding toe.

Maar de volgens Bouwman overigens erg vlakke en saaie speech van Aznar stond juist bol van de superlatieven over de resultaten van de top. Zo zei de Spaanse premier onder meer dat ,,we een betere EU hebben gekregen door Barcelona''. Volgens Bouwman moet Aznar maar eens komen uitleggen wat hij echt heeft bedoeld.