LONDEN - Zonder het zelf te weten, dragen mogelijk 3800 Britten het prion-eiwit dat de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers, waarover de krant The Independent, de omroep BBC en andere Britse media vrijdag hebben gepubliceerd. De onderzoekers hebben hun bevindingen in The Journal of Pathology uiteengezet.

Onderzoekers van Plymouth Derriford Hospital en een onderzoekscentrum voor fatale hersenziektes hebben ruim 12.000 weefselkweken onderzocht. Die zijn afkomstig van amandelen en blindedarmen. Dat zijn waarschijnlijk de plekken waar de zogenoemde prions die Creutzfeldt-Jakob kunnen veroorzaken, opduiken.

Hersenziekte

In drie van de kweken zijn tekenen van de dodelijke hersenziekte gevonden. Door die cijfers los te laten op de hele Britse bevolking kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat bij mogelijk 3800 Britten zich een variant van Creutzfeldt-Jacob kan ontwikkelen.

David Hilton, leider van het onderzoek, zei tegen de BBC dat de bevindingen op voorzichtige wijze geïnterpreteerd moeten moeten worden. Hij zei dat over Creutzfeldt-Jacob nog heel veel vragen bestaan. Ook wees hij erop dat als mensen de betreffende prion-eiwitten bezitten, dit nog niet betekent dat ze de hersenziekte krijgen.

Sinds Creutzfeldt-Jacob in 1995 opdook in Groot-Brittannië, staat bij 141 mensen vast of zijn er sterke aanwijzingen dat ze aan de ziekte zijn overleden. Mensen kunnen Creutzfeldt-Jacob krijgen door het eten van producten van runderen die met de gekkekoeienziekte BSE zijn besmet.