AMSTERDAM - SBS6 weigert te erkennen dat onjuist is gehandelddoor gestolen beelden van prinses Amalia uit te zenden. Detelevisiezender vindt dat het zijn kijkers mag wijzen op beeldendie op internet voor iedereen beschikbaar zijn. "We hebbenjournalistiek zorgvuldig gehandeld", meldde een woordvoerderdonderdagavond in een toelichting.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaven SBS6 dinsdag driedagen de tijd om een gerechtelijke procedure te voorkomen door defout toe te geven, te beloven het filmpje niet meer te tonen endoor 5000 euro over te maken naar de Stichting Nederlandse Vriendender SOS Kinderdorpen. "We zien een eventuele juridische proceduremet het volste vertrouwen tegemoet", staat in een verklaring vanSBS6.

Donatie

Omdat het fragment niet meer actueel is, heeft SBS6 weltoegezegd dat de beelden niet meer worden uitgezonden. Het bedrijfdoneert ongeacht de uitkomst van een eventuele rechtszaak toch 5000euro aan SOS Kinderdorpen. SBS6 is niet bang dat het echtpaar dedonatie als erkenning beschouwt. "Dat bedrag maken we over naafloop van de juridische procedure."

Waarschuwingen

De beelden van Amalia verschenen vorige week op internet enwerden op donderdag door SBS6 uitgezonden ondanks waarschuwingenvan de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Door de gestolen beelden uitte zenden maakte SBS6 zich volgens de advocaat van het echtpaarschuldig aan privacyschending. De raadsman meent verder datonrechtmatig is gehandeld omdat gestolen beeld- en geluidsmateriaalzonder toestemming openbaar is gemaakt en dat het portretrecht enauteursrecht is geschonden.

De RVD heeft officieel nog niets van SBS6 vernomen en wildedaarom donderdag nog niet reageren.