NEW YORK - Een delegatie van de Verenigde Naties (VN) isnaar het Zwitserse Genève vertrokken om uit te zoeken ofVN-commissaris Lubbers een medewerkster seksueel lastig viel. Detwee leden van de afdeling voor intern toezicht (OIOS) reisden naarde zetel van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr, waarvan Lubbersde Hoge Commissaris is.

Dat maakte een woordvoerster van VN-topman Annan donderdag inNew York bekend. Annan had donderdag een ontmoeting met Lubbers,die al lange tijd op de agenda stond.

Volgens waarnemers is het niet waarschijnlijk dat deaantijgingen van seksuele intimidatie jegens de Nederlander eendominerend gespreksonderwerp was. Annan had een dag eerderverklaard dat hij eerst de uitkomst van het interne onderzoek wilafwachten.

Aangifte

Het dagblad The New York Times meldde eerder woensdag op basisvan anonieme bronnen dat Lubbers eind 2003 in zijn kantoor eenvrouw "bij haar achterste" zou hebben gegrepen. De betrokken-jarige vrouw zou pas na langdurige raadpleging van onder anderencollega's hebben besloten aangifte te doen.

Bovendien, zo berichtte de Amerikaanse krant, zijn er meervrouwen bij de vluchtelingenorganisatie Unhcr die soortgelijkeervaringen met Lubbers zouden hebben gehad. Maar uit angst hun baante verliezen zouden ze dat niet publiek willen maken.

Lubbers werd in oktober 2000 benoemd tot Hoge Commissaris bij deUnhcr, als opvolger van de Japanse Sadako Ogata. Zijn termijn isvorig jaar verlengd en loopt eind 2005 af.