AMSTERDAM - De politie van Amsterdam heeft maandag dezogeheten 'rastaverkrachter' aangehouden, de lang gezochteverkrachter die opviel door zijn rastahaar. De man wordt verdachtvan twee verkrachtingen, drie pogingen daartoe en drieaanrandingen. De politie maakte de aanhouding pas donderdag bekend.

De man, die een net voorkomen heeft en goed Nederlands en Engelspraat, zorgde in mei 2003 voor veel beroering in de Amsterdamsebinnenstad. Hij maakte 's nachts met een smoes contact met vrouwen,achtervolgde ze dan een tijdje en sloeg vervolgens toe. In tweegevallen verkrachtte hij zijn slachtoffer en in drie gevallen bleefhet een bij een poging. Drie vrouwen werden aangerand.

Telefoontjes

Tenminste acht vrouwen wisten de man van zich af te schuddendoor de aandacht te trekken van voorbijgangers of door in eenonbewaakt ogenblik op de vlucht te slaan. Bij de zoektocht van depolitie werd een paar keer in het centrum een man met eenrastakapsel gesignaleerd, maar hij wist te ontkomen of het bleek omiemand anders te gaan. De politie kreeg destijds veel telefoontjesvan mensen die een man met rastahaar zagen lopen en dachten dat hijde gezochte verkrachter was.

Afgelopen februari arresteerde agenten een man in deLeidsekruisstraat op verdenking van een aanranding. NaDNA-onderzoek bleek dat deze man waarschijnlijk ook betrokken isbij de eerdere acht zedenmisdrijven. De politie sluit niet uit datde verdachte nog meer slachtoffers heeft gemaakt. De verdachte isinmiddels voor de rechter-commissaris geleid.