WASHINGTON - De Amerikaanse zender ABC News heeftwoensdagavond twee foto's van mishandelingen in Irak getoond, dienog niet eerder door media waren gepubliceerd. Op beide foto'ssteekt een Amerikaanse militair de duim omhoog bij het lijk van eenIrakees die door ABC is geïdentificeerd als Manadel al-Jamadi. Defoto's staan ook op de website van ABC.

Al-Jamadi overleed volgens de zender in Amerikaansegevangenschap. Hij zou door medewerkers van de inlichtingendienstCIA of civiele ondervragers zijn doodgeslagen.

Militaire rechter

Volgens ABC zijn de twee Amerikanen op de foto's Sabrina Harmonen Charles Graner. Beiden zijn werkzaam bij de militaire politie.Net als vier anderen moeten de twee op verdenking van hetmishandelen van Iraakse gevangenen voor de militaire rechterverschijnen. De zevende persoon die was aangeklaagd, Jeremy Sivits,is woensdag tot een jaar cel en ontslag uit het leger veroordeeld.

Een andere aangeklaagde militair, sergeant Ivan 'Chip' Fredrickheeft de foto's gemaakt. In e-mails aan zijn familie vroeg hij zichaf waarom de personen die voor de dood van de gevangeneverantwoordelijk waren, niet op dezelfde wijze als hijzelf wordenbehandeld.

Het Pentagon informeerde woensdag aan een Senaatscommissie dathet een nieuwe cd-rom met foto's van het mishandelen van Irakezenin handen heeft gekregen. Daarop staan 24 foto's. Daarvan waren eral dertien door de media getoond. Volgens onderminister vanDefensie Powell Moore is nog niet duidelijk of de foto's echt zijn.