UTRECHT - Utrechter Wilco van Rooijen heeft donderdagochtend als tweede Nederlander zonder zuurstofflessen en via de noordkant de top van de Mount Everest bereikt. Zegsman Jos Steehouder maakte bekend dat hij om 04.00 uur (Nederlandse tijd) op de 8850 meter hoge berg stond. De alpinist werd tijdens de laatste loodjes van de beklimming bijgestaan door de sherpa Dawa.

De Utrechter kon onder redelijk gunstige weersomstandigheden de hoogste berg van de wereld vanaf de moeilijke Tibetaanse kant bedwingen. De omstandigheden waren net niet goed genoeg om het afdalingsplan van Van Rooijen te laten slagen.

De Utrechter wilde met een parapente, een soort bestuurbare parachute, vanaf de top een glijvlucht maken naar de uitvalsbasis van de klimmers, het zogenoemde Advance Base Camp op 6400 meter hoogte. Het slechte weer en slecht zicht liet de parapente-poging niet toe.

Van Rooijen moest samen met Dawa, de sherpa die de expeditie logistiek ondersteunt, zo snel mogelijk afdalen om weer in zuurstofrijke omgeving te komen. Tot nu toe is het nog niemand gelukt zonder zuurstofflessen de Everest te beklimmen en daar vervolgens vanaf te vliegen. Het basiskamp te Utrecht sprak Van Rooijen ongeveer 2,5 uur na de beklimming. "Hij klonk opgetogen en redelijk fit", aldus Steehouder.

Van Rooijen moest gedurende de toppoging klimgenoten van de Friesche Vlag Breaker Everest Expeditie 2004, Rex Snelders uit Groessen en de Tilburger Ron Doorakkers achter zich laten. Snelders moest opgeven omdat zijn bevroren vingers steeds verder achteruit gingen. Hij had het basiskamp in Nederland woensdag laten weten dat hij bang was dat hij een buiteling zou maken. Op 8500 meter hoogte nam Snelders afscheid van Van Rooijen en Dawa.

Zegsman Steehouder vertelde dat het basiskamp in Utrecht donderdagochtend contact met Snelders heeft gehad. "Hij daalt nu af naar het op 7900 meter hoogte gelegen kamp drie. Hij zal daar wachten op Wilco en Dawa."

Doorakkers haakte eerder deze week al af omdat hij niet voldoende genoeg was hersteld van een zware val. Twee jaar geleden mislukte een poging van Van Rooijen om de hoogste berg van de wereld te bedwingen.

Teamgenoot Hans van der Meulen wist toen als eerste Nederlander via de noordzijde de top van de Everest zonder zuurstof te bereiken. Van der Meulen volgde de laatste fase van de toppoging van Van Rooijen vanuit het 'basiskamp' in Utrecht.