UTRECHT - Een van de twee Nederlandse bergbeklimmers diewoensdagavond op weg zijn gegaan naar de top van de Mount Everest,heeft zijn poging vrij snel daarna gestaakt. Rex Snelders uitGroessen in Gelderland moest opgeven, omdat zijn vingers steedsverder achteruit gaan. Z'n vingers zijn anderhalve week geledenbevroren geweest.

Tijdens de klim moest Snelders steeds zijn handschoenenuittrekken om zich te zekeren. Dat leidde tot gevoelloosheid inzijn vingers, zo heeft een woordvoerder van de expeditie gezegd.

Ron

Snelders heeft het basiskamp Nederland laten weten bang te zijn dathij een buiteling zou maken "net als Ron". Expeditiegenoot RonDoorakkers uit Tilburg gaf recent op nadat hij een zware val hadgemaakt.

Op ongeveer 8500 meter hoogte heeft Snelders afscheid genomenvan Wilco van Rooijen uit Utrecht en Dawa, die hem logistiekondersteunt. De zegsman verwacht rond 02.00 uur in de nacht vanwoensdag op donderdag meer te kunnen zeggen over het verloop van definale.

Hoopvol

De weersomstandigheden zien er volgens hem gunstig uit."We zijn hoopvol, maar ook erg teleurgesteld", zei dewoordvoerder. Snelders heeft volgens hem een verstandig besluitgenomen.

De Mount Everest is met 8850 meter de hoogste berg van dewereld. Het bijzondere van de Friesche Vlag Breaker EverestExpeditie 2004 is dat de deelnemers de berg zonder gebruik vanextra zuurstof beklimmen.

Vliegen

In 2002 mislukte een poging van VanRooijen om de berg te bedwingen en daarvan af te vliegen.Teamgenoot Hans van der Meulen wist toen als eerste Nederlander detop van de Everest zonder zuurstof te bereiken.

Als Van Rooijen de top haalt, wil hij een glijvlucht maken meteen parapente. Dat is een soort bestuurbare parachute. Of deNederlander de vlucht daadwerkelijk gaat maken, hangt vooral af vanzijn fysieke toestand en van de weersomstandigheden. Er mag niet teveel wind zijn.