RAFAH/GAZA - Israëlische gevechtshelikopters hebben woensdag zeker drie raketten afgevuurd op een menigte Palestijnen. Daardoor zijn volgens medische hulpverleners in Rafah zeker 22 doden gevallen. Tientallen anderen raakten gewond, van wie velen ernstig.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het plaatselijke ziekenhuis is niet berekend op het aantal en de ernst van de verwondingen. Er spelen zich volgens ooggetuigen dramatische taferelen af. Zwaar gewonden werden aangevoerd met ambulances, particuliere auto's en door ezels getrokken karren. De Israëlische bezettingsmacht laat geen extra ambulances door uit het noorden van de Gazastrook.

Noodsituaties

De Palestijnse gezondheidsfunctionaris belast met noodsituaties, Mohammed Salama, en een Israëlische mensenrechtengroep, Artsen voor Mensenrechten-Israël, hebben dat woensdag naar voren gebracht.

Volgens Salama voltrekt zich een ramp door het tekort aan medische hulp voor de talrijke slachtoffers. Er is geen ruimte meer over om lijken gekoeld te bewaren, maar "we hebben eerst hulp nodig voor de levenden", aldus Salama.

Grote bijeenkomst

De gevechtshelikopters bestookten Palestijnen die op weg waren naar een grote bijeenkomst om te protesteren tegen het optreden van de bezettingsmacht in de Gazastrook. De Palestijnen ageren vooral tegen de bloedige Israëlische acties van de afgelopen drie dagen in en rond Rafah, aan de Egyptische grens. Daardoor zijn inclusief de doden van woensdag inmiddels al zeker 34 Palestijnen omgekomen.

De betogende menigte Palestijnen trok naar de wijk Tal al-Sultan van Rafah, toen ze onder vuur werd genomen. Volgens meldingen van de BBC werd ze ook bestookt door tanks.

Razzia

Israëlische militairen hebben woensdag in Tal al-Sultan met luidsprekers alle jongens en mannen boven de zestien jaar opgedragen met de handen omhoog naar buiten te komen. De razzia is in een van de onrustigste wijken van Rafah in het zuiden van de Gazastrook aan de grens met Egypte.

Voor de aanval op de betogers hadden de Israëlische militairen woensdag in Rafah al een dertienjarige jongen, een zestienjarige tiener en een man die lid van een plaatselijke ordedienst was, doodgeschoten. Palestijnse ooggetuigen meldden dat Israëli's de man van de ordedienst onder vuur namen, hoewel hij met een witte vlag in de hand gehoor had gegeven aan een bevel naar buiten te komen.