ROTTERDAM/NEW YORK - De Zwolse diskjockey Raymond K. stuurt aan op een deal met justitie in New York. Volgens zijn Rotterdamse advocaat I. Weski wil K. het niet op een proces laten aankomen.

K. werd in januari samen met medeverdachte S. van de P. aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Daar wordt het duo verdacht van de smokkel van honderdduizenden XTC-pillen naar New York.

De twee Nederlanders hebben zich tot het uiterste verzet tegen hun uitlevering. Volgens hun advocaten voldoet het Amerikaanse politieonderzoek niet aan de Nederlandse regels. Ook zijn de straffen voor de ten laste gelegde feiten veel hoger dan in Nederland.

K. laat het in New York niet tot een proces aankomen. Hij wil een deal sluiten met justitie. Volgens Weski kan hij er zo afkomen met een straf van tussen de zeven en tien jaar. In een proces loopt hij volgens haar risico op een drie tot vier keer hogere straf.

Een andere reden waarom K. kiest voor een deal, is dat hij zo hoopt weer snel naar Nederland te komen. Volgens het uitleveringsverdrag tussen de VS en Nederland mag K. hier zijn straf uitzitten.

De omstandigheden waarin K. in New York is opgesloten, zijn volgens zijn advocaat abominabel. "Hij zit op een zaal met 120 anderen. De meesten kiezen ervoor een deal te sluiten. Slechts vier of vijf laten het op een proces aankomen en die worden door iedereen voor gek verklaard", zegt Weski.