CASTRICUM - Een op het spoor geplaatste ijzeren paal heeft dinsdagavond grote schade aangericht aan de intercity op het traject Amsterdam - Alkmaar. Bij het incident, rond 23.50 uur, raakte niemand gewond. Dat meldde de politie woensdag.

De spoorwegpolitie en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaan ervan uit dat de paal met opzet ter hoogte van Castricum tussen de rails is geplaatst. De intercity reed er ter hoogte van de spoorwegovergang Heemstederweg over heen en sleepte hem over een afstand van 400 meter mee. De paal boorde zich door de bodem van de trein heen en veroorzaakte een gat van 8 meter lengte.

De treinreizigers liepen door het incident ruim een uur vertraging op. Het schadebedrag voor de NS bedraagt naar schatting .000 euro. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

Vandalen slaan de laatste maanden vaak toe langs en op het spoor. In februari botste een trein tussen Den Bosch en Geldermalsen op een betonblok, eind januari kreeg een stoptrein bij Malden een ijzeren paal door de voorruit. De paal was met prikkeldraad aan het viaduct opgehangen.

Het spoorverkeer tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe lag dit jaar twee keer stil, nadat er voorwerpen op de rails waren gelegd. En anderhalve week geleden reed een passagierstrein bij Landgraaf over een betonplaat die vandalen op een wissel hadden gelegd. De vakbond FNV Bondgenoten heeft een meldpunt geopend waar machinisten en conducteurs incidenten kunnen melden.