SAINT-OMER - De geruchtmakende rechtszaak tegen een vermeend Frans pedofielennetwerk beleefde dinsdag een bizarre ontknoping toen een van de hoofdverdachten, in tranen, de meeste van haar medeverdachten vrijpleitte. Dat berichtte de Franse krant Libération woensdag.

"Er is niets van waar. Ik ben ziek, een leugenares", zo barstte Myriam Delay in tranen uit. Zij bood in de rechtbank in Saint-Omer haar verontschuldigingen aan aan de mensen die zij tot voor kort nog beschuldigde van gruwelijk misbruik van jonge kinderen, onder wie haar eigen vier zoontjes. Na haar bekentenis stortte zij in, aldus Libération.

De zaak speelde in het Noord-Franse Outreau. In totaal stonden zeventien mensen terecht wegens seksueel misbruik en foltering van achttien kinderen, in de meeste gevallen die van henzelf. Dertien van hen zijn in een keer niet langer verdacht.

De overige vier, Delay en haar echtgenoot en een bevriend echtpaar, hebben in een eerder stadium al schuld bekend. Beide mannen hebben altijd gezegd dat zij de misdaden met zijn vieren pleegden. Hun echtgenotes beweerden tot dinsdag echter dat de hele buurt erbij betrokken was.

Delay sloeg door toen zij haar eigen kinderen voor de rechtbank zag liegen. Haar zoontjes, tussen de acht en veertien jaar oud, verklaarden eerder op de dag dat zij geregeld werden misbruikt en dat alle verdachten daaraan meededen.