BRUSSEL - De Belgische politie verdenkt een Nederlandse misdadiger, die in december ontsnapte uit de Rotterdamse gevangenis De Schie, verdacht van een reeks overvallen op postkantoren in de Ardennen. Bij de overvallen gebruikten de daders explosieven.

De 30-jarige E.Q. werd vorig jaar april door de rechtbank in Rotterdam tot twaalf jaar veroordeeld wegens geweldadige berovingen op grenswisselkantoren, waarbij telkens een deel van de gevel werd opgeblazen. Daarom gaat justitie in het Belgische Eupen ervan uit dat Q. ook het brein is van de aanslagen in de Ardennen.

"Springstoffen zijn zijn specialiteit, al volgen we ook andere sporen", aldus de Eupense procureur Lennertz in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag. Het dagblad heeft Q. inmiddels omgedoopt tot 'de Rambo van de Ardennen'.

Q., die door de Nederlandse politie als 'vuurwapengevaarlijk' wordt omschreven, ontsnapte uit de Rotterdamse gevangenis samen met een 34-jarige Fransman. Die kon al snel weer in de kraag worden gevat. Q. is nog steeds voortvluchtig.