MANNHEIM - Een 52-jarige man heeft de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder dinsdag een tik op zijn hoofd verkocht. Schröder was op een SPD-partijbijeenkomst in Mannheim handtekeningen aan het uitdelen toen hij werd aangevallen.

De bondskanselier raakte door het incident niet gewond en kon zijn programma op de partijbijeenkomst zonder problemen voortzetten. De politie heeft de man meteen in hechtenis genomen. Hij heeft de politie geen verklaring gegeven waarom hij Schröder sloeg.

Ontoerekeningsvatbaar

Uit medisch onderzoek bleek niet of de inwoner uit Bad Krozingen ontoerekeningsvatbaar was. De politie heeft hem dinsdagavond op vrije voeten gesteld.

Ooggetuigen vertelden dat Schröder vlak naast zijn oor werd geraakt. De aanvaller was gekleed in een pak. Volgens een woordvoerder van de bondskanselier waren er weinig getuigen van het incident.

De woordvoerder had gehoord dat de man een armband droeg waarmee hij zich kon identificeren als nieuw lid van de SPD. Schröder was op het moment van de aanval nieuwe leden van de sociaal-democraten aan het verwelkomen bij de partij.

De politie stelt een onderzoek in hoe de man het heeft klaargespeeld om zo dichtbij de bondskanselier te komen.