DEN HAAG - Ventilatiesystemen die sigarettenrook wegzuigenbieden geen garantie voor gezonde lucht in café's. Dat heeftminister Hoogervorst (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamergeschreven. Hij blijft er bij dat de horeca op termijn rookvrijmoet worden en dat ventilatie geen alternatief is.

Hoogervorst baseert zich op onderzoek dat het Rijksinstituutvoor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO in zijn opdrachthebben uitgevoerd. Volgens de onderzoekers kan ventilatie welbijdragen aan het verminderen van gezondheidsrisico's voorniet-rokers. Maar de ventilatiesystemen met de beste resultatenzijn te duur voor de meeste horecagelegenheden, stellen zij.

Teruggefloten

Eind vorig jaar floot een Kamermeerderheid Hoogervorst terug,omdat hij te hard van stapel liep met zijn antirookbeleid. CDA,VVD, SGP, SP en D66 vonden een rookverbod voor de horeca te vergaan. Zij vonden het goed genoeg als cafés en restaurantsafzuiginstallaties zouden installeren om klanten en werknemers tebeschermen. Volgens Hoogervorst is dat geen oplossing.

Hij blijft erbij dat personeel en bezoekers van kroegen enrestaurants recht hebben op rookvrije horeca. Maar wanneer hetzover moet zijn laat Hoogervorst in het midden. De minister is nogsteeds in overleg met de horecabranche over een stappenplan dat desector heeft opgesteld. Naar verwachting bereikt hij nog voor dezomer een akkoord over dit plan.