HAARLEM - Heineken-ontvoerder Willem H. krijgt zijn rijbewijs niet terug via de voorzieningenrechter. Hij moet daar voor bij de strafrechter zijn. Dat bepaalde de voorzieningenrechter in Haarlem, F. Bakker, dinsdag in kort geding.

H. spande vrijdag een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat en officier van justitie H. Tillart in Haarlem, omdat hij zegt niet zonder rijbewijs te kunnen. De Amsterdammer kan zich alleen verplaatsen in zijn gepantserde auto wegens een dreigende moordaanslag, zegt hij.

De voorzieningenrechter vindt dat H. niet ontvankelijk is in zijn eis, omdat hij via de gebruikelijke procedure bij de strafrechter bezwaar kan maken tegen de inbeslagname van zijn rijbewijs. De advocaat van H., A. Moszkowicz, kon dinsdag nog niet zeggen of zijn cliënt volgende stappen onderneemt om zijn rijbewijs terug te krijgen. Hij had H. nog niet gesproken.

Rijbewijs

H.'s rijbewijs werd vorige maand ingenomen na een forse snelheidsovertreding. Volgens de politie reed hij al eerder te snel, maar H. ontkent dat. Volgens hem is zijn rijbewijs daarom onterecht in beslag genomen.

Het kort geding werd vrijdag om onbekende reden achter gesloten deuren behandeld. Slechts H.'s raadsman A. Moszkowicz en landsadvocaat W. Heemskerk waren aanwezig. De uitspraak is dinsdag schriftelijk afgehandeld. De partijen en hun raadslieden waren er niet.

Vastgoedmagnaat

Heineken-ontvoerder H. kwam eerder in het nieuws doordat hij in het zakenblad Quote samen op een foto stond met vastgoedmagnaat Willem Endstra, die maandag vlakbij zijn kantoor in Amsterdam-Zuid werd doodgeschoten. Endstra ontkende H. goed te kennen.

De Amsterdamse politie arresteerde H. vorig jaar zomer twee keer in één week, omdat zij vermoedde dat hij met vuurwapens rondliep. H. ging vrijuit wegens gebrek aan bewijs. Vorig jaar werd tevens bekend dat H.'s naam op een dodenlijst zou staan.

Cor van Hout

Cor van Hout, de belangrijkste handlanger van H. bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken, werd in januari vorig jaar in Amstelveen doorzeefd met kogels. Van Hout en H. wisten na de ontvoering in 1983 lange tijd uit handen van justitie te blijven. In 1984 werden zij gepakt door de Franse justitie, in 1987 veroordeelde de Nederlandse rechter hen tot elf jaar cel. Begin jaren negentig kwamen zij vrij.