NEW DELHI - De beoogde Indiase regeringsleider Sonia Gandhi ziet af van het premierschap. Dat heeft ze dinsdag gezegd tijdens een bijeenkomst van parlementariërs van haar Congrespartij. De weduwe van de in 1991 vermoorde premier Rajiv Gandhi zei met haar beslissing haar geweten te volgen. "Die vertelt me vandaag dat ik nederig moet bedanken voor deze functie."

Volgens Indiase media zal de Congrespartij in de loop van de dag met een nieuwe kandidaat-premier komen. Daarvoor circuleert de naam van Manmohan Singh, de voormalige minister van Financiën die in economische hervormingen doorvoerde. Die was dinsdag ook aanwezig bij het onderhoud van Ghandi met de president.

Gandhi's Italiaanse afkomst bleek een probleem te zijn voor andere partijen. Zij werd tegen de verwachtingen in dinsdag tijdens het onderhoud met president Kalam niet belast met de vorming van een nieuwe regering. Kalam vroeg haar hem eerst meer bewijzen van steun door andere partijen te verschaffen. Gandhi zei na het gesprek nog dat ze woensdag zou terugkeren met steunbetuigingen. Volgens haar zou haar beëdiging "zo snel mogelijk" plaatsvinden.

De Congrespartij kan rekenen op de steun van meer dan 320 van de parlementariërs. De grootste bondgenoot is de Communistische Partij, die maandag liet weten geen deel te zullen uitmaken van de regering, maar die wel te steunen.