DEN HAAG - Als een gedetineerde niet meer met een ander op een cel wil en er is geen eenpersoonscel beschikbaar, dan kan het voorkomen dat hij tijdelijk in een isoleercel terechtkomt. Dat heeft minister Donner (Justitie) dinsdag gezegd op mondelinge vragen van Tweede-Kamerlid Vos (GroenLinks).

Vos stelde de vragen naar aanleiding van een aantal zaken waarbij gevangenen gedwongen zouden zijn om een cel te delen, of met voordeeltjes daartoe verleid zouden zijn. Donner betwistte dat hierdoor onrust is ontstaan bij vakbonden en gedetineerden, zoals Vos het voorstelde.

Isoleercel

Er is slechts één zaak aanhangig gemaakt, door een gevangene die op een isoleercel werd gezet omdat hij zijn cel niet wilde delen. Die zaak is vorige week in der minne geschikt, vlak voordat een kort geding zou dienen.

Dwang om twee op een cel te krijgen mag niet, zei Donner. "Iemand in een isoleercel stoppen om vrijwilligheid af te dwingen is niet de juiste uitleg van vrijwilligheid", aldus de bewindsman. Verleiding mag wel. Op zichzelf is het gevangenisdirecteuren dus toegestaan om vrijwilligers bijvoorbeeld een korting op de huur van een televisietoestel te bieden als zij hun cel delen.