LELYSTAD - Voor de rechtbank in Lelystad is dinsdag tbs met dwangverpleging geëist tegen de 41-jarige Lelystedelinge A.E. . De ernstig verwarde vrouw veroorzaakte in de vroege ochtend van eerste kerstdag een ontploffing in haar appartement. Daarbij raakten twee brandweerlieden en een medewerker van de woningstichting gewond.

De psychotische vrouw ontkoppelde die ochtend hardhandig haar fornuis en sneed daarbij de slangen los. Een gasleiding brak af: het gas kwam de woning in. E. rende in paniek de straat op. Drie kilometer verderop belde ze ergens aan om de politie te bellen. Toen de brandweer haar woning binnenging om de gaskraan dicht te draaien en de ramen open te zetten, ontplofte de boel doordat de cv-ketel aansloeg. Naast de gewonden, was er ook veel materiële schade. Zestien huizen in het flatgebouw werden onbewoonbaar verklaard.

Gasfornuis

Ter zitting werd niet echt duidelijk waarom de vrouw haar gasfornuis ontkoppelde. Bij de politie verklaarde ze eerder dat ze het wilde verkopen om een zakcentje te verdienen. Tijdens de rechtszitting zei ze echter dat ze de dagen voor de ontploffing meerdere malen was bedreigd door een junk met een groot mes. "En daar ga je rare dingen van doen", stelde ze. Naar eigen zeggen had ze die ochtend ook gedronken.

Uit psychisch onderzoek door de reclassering blijkt dat de Lelystedelinge al jaren kampt met geestelijke problemen en daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar is. De politie bevestigde het verhaal van omwonenden dat ze al langere tijd voor overlast zorgde in de buurt. De vrouw is schizofreen en heeft moeite om haar agressie te controleren. Wanneer ze haar medicijnen slikt en een behandeling ondergaat, kan dat worden verholpen, zo stelt de deskundige.

De advocate van E. vroeg om vrijspraak, omdat zij vindt dat haar cliënt het gas uiteindelijk niet heeft ontstoken. "De brandweerlieden zijn de woning binnengegaan en hebben de deur van de cv-kast opengemaakt. Daardoor ontstond de ontploffing", zei zij. De rechtbank wijst vonnis op dinsdag 1 juni.