AMSTERDAM - Een medewerkster van de Verenigde Naties beschuldigt de hoge commissaris voor vluchtelingen Ruud Lubbers van seksuele intimidatie. Dat heeft Lubbers dinsdag zelf bekendgemaakt.

"Ik heb me niet onfatsoenlijk gedragen", zei Lubbers in een verklaring. Volgens Lubbers is de klacht op 27 april ingediend en heeft die te maken met een vergadering die hij op 18 december in zijn kantoor had met zes leden van zijn staf. Een woordvoerder van de UNHCR zei dat de zaak wordt onderzocht door het VN-kantoor voor Interne Controle.

De Amerikaanse krant The New York Times schreef dinsdag dat de klacht is ingediend door een Amerikaanse vrouw van in de 40 die al twintig jaar bij de VN werkzaam is. Het incident zou plaatsgehad hebben toen zij en een groep mannelijke stafleden het kantoor van Lubbers verlieten.

De 65-jarige Lubbers werd in 2000 door de Algemene Vergadering van de VN aangesteld als vluchtelingencommissaris. Zijn oorspronkelijke ambtstermijn van drie jaar werd vorig jaar verlengd en loopt nu af op 31 december 2005.