KARLSRUHE - De aanvoerder van de groepering die vorig jaar 32 westerse toeristen ontvoerde in de Sahara, is in Tsjaad aangehouden. Dit heeft een woordvoerder van het federale Duitse parket in Karlsruhe dinsdag meegedeeld.

De autoriteiten in Karlsruhe hebben informatie gekregen waaruit blijkt dat de gezochte bendeleider, Ammari Saifi (ook bekend onder de naam 'El Para') en nog een persoon zijn opgepakt en ingesloten. Details wilde de woordvoerster van het federale parket niet geven. De in Algerije ontvoerde Europese toeristen, onder wie een aantal Duitsers en de Nederlander Arjen Hilbers, kwamen na langdurige onderhandelingen vrij. Een Duitse vrouw overleefde de ontvoering niet.

Saifi wordt ervan verdacht een van de leiders te zijn van de Algerijnse islamitische groepering GSPC, die de toeristen maandenlang heeft vastgehouden.

De Amerikaanse krant The New York Times meldde vorige week uit Amerikaanse militaire bronnen dat Duitsland Saifi een losgeld van 6 miljoen dollar (5 miljoen euro) had betaald voor de vrijlating van de toeristen. Duitsland heeft steeds geweigerd te vertellen of er losgeld is betaald.