BRUSSEL - Het extreemrechtse Vlaams Blok zal een nieuwe partij oprichten als ook in hoger beroep een veroordeling volgt wegens racisme. In een interview met het Vlaamse weekblad Dag Allemaal stelde Blok-voorzitter Vanhecke dinsdag dat die nieuwe partij wel met hetzelfde programma en dezelfde mensen verder zal gaan.

De rechtbank van Gent veroordeelde vorige maand drie aan het Vlaams Blok verbonden verenigingen wegens racisme. De partij ontvangt haar overheidssteun via die verenigingen. Als de veroordeling in hoger beroep wordt bevestigd, komt het Blok zonder geld te zitten. Meteen na zo'n uitspraak zal de partij daarom een nieuwe organisatie opzetten. Over de nieuwe naam wil Vanhecke geen uitspraken doen.

Monddood

De partijvoorzitter denkt dat de gevestigde politieke orde in België "de enige echte oppositiebeweging monddood wil maken". Het Vlaams Blok wordt volgens hem aangepakt, "omdat wij niet in de stembus te verslaan zijn". "De haat van onze tegenstanders zou ons wel eens nog meer sympathie van de Vlaamse kiezers kunnen opleveren. Uiteindelijk telt voor ons maar één rechtbank en dat is het vrije oordeel van de kiezers."

De uitspraak in hoger beroep komt zo goed als zeker pas na de regionale verkiezingen van 13 juni. Volgens diverse opiniepeilingen zou het Vlaams Blok daarbij een winst van bijna 4 procentpunt behalen en uitkomen op ongeveer 22 procent. De partij probeert de laatste tijd een veel gematigder imago uit te stralen om teleurgestelde liberale kiezers voor zich te winnen. In de peilingen staan de liberalen van premier Verhofstadt op zwaar verlies.

Het Vlaams Blok kwam vorige week nog in het nieuws met plannen om in Antwerpen een kliklijn voor illegalen in te stellen. De partij trok die voorstellen weer schielijk in na zware kritiek van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Dewael, die zei dat de aanpak van het Blok hem deed denken aan de nazi's. Het stopzetten van de kliklijn is ook mede ingegeven door de wens om de rechter in hoger beroep niet voor het hoofd te stoten.