WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie van de Nederlandse Antillen ziet weinig heil in het plan van Justitie om beambten van marechaussee of douane mee te laten vliegen op vluchten tussen Amsterdam en Curaçao.

"De Antilliaanse douane is gekwalificeerd en deskundig genoeg om bolletjesslikkers eruit te pikken. De marechaussee kan hier naar mijn mening geen rol van betekenis spelen", zegt advocaat-generaal B. Swagerman van het Openbaar Ministerie in Willemstad.

Opvang

Het werkelijke probleem van de Antillen is de zeer beperkte opvangcapaciteit voor aangehouden bolletjesslikkers. Daarom controleert de douane op Curaçao sinds enige weken niet meer op bolletjesslikkers die op het vliegtuig naar Amsterdam stappen.

Zolang er geen ruimte beschikbaar is waar de drugskoeriers een paar dagen kunnen verblijven om de bolletjes uit te scheiden, heeft het weinig zin de marechaussee in te schakelen voor meer aanhoudingen, meent Swagerman.

De politiecellen zijn wegens verbouwing buiten gebruik. Het hospitaal heeft besloten af te zien van de inrichting van een speciale ruimte voor bolletjesslikkers.

Tekort aan personeel

De Antillen hebben Nederland in februari laten weten behoefte te hebben aan uitbreiding van het onderbezette douanekorps. Ook is er vraag naar een aantal parketsecretarissen om te helpen bij versnelde afhandelingsprocedures voor bolletjesslikkers. Verder kampen de Antillen nog steeds met een groot tekort aan bewakingspersoneel voor de gevangenis.

Swagerman zegt wel begrip te hebben voor het standpunt van de KLM, die dreigt de vluchten op Curaçao stop te zetten als er nog een bolletjeskoerier aan boord overlijdt. "Ik vraag me af om hoeveel sterfgevallen het gaat, maar op zich is het wel begrijpelijk dat de KLM hier mee zit. Het is een enorm risico dat een bolletje knapt en daardoor iemand aan boord overlijdt".

Samenwerking KLM

De advocaat-generaal is over het algemeen erg te spreken over de samenwerking met de KLM. "De KLM bekostigt het meereizen en de overnachting van leden van het Vrijwilligers Korps Curaçao, die de rust aan boord bewaren. Over en weer wordt ingezien dat we elkaar moeten helpen", aldus Swagerman.

Hij zegt te hopen dat KLM niet zomaar zal overgaan tot het staken van de vluchten, maar daarover eerst overlegt met de Antillen.