BOLOGNA/ROME - De moordaanslag op een belangrijke adviseur van de Italiaanse regering heeft de vrees voor een nieuwe golf van terreurdaden in dat land aangewakkerd. Op de voorpagina's van alle kranten stond woensdag in grote letters het woord 'terrorismo'.

De terroristische organisatie Rode Brigades, die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw actief was, zit volgens de minister van Binnenlandse Zaken achter de aanslag. "De nachtmerrie van het terrorisme is terug", kopte La Repubblica

"Wij zijn terug in het beklemmende klimaat van de jaren zeventig", analyseerde de Corriere della Sera. Politici van alle partijen riepen op tot eenheid in de strijd tegen het terrorisme.

Het slachtoffer van de aanslag is de 51-jarige econoom Marco Biagi, die dinsdagavond door twee mannen op een motor werd doodgeschoten toen hij op de fiets bij zijn huis in het centrum van Bologna aankwam.

Biagi, die adviseur was van onder anderen minister van Arbeid Roberto Maroni, was kort daarvoor aangekomen op het station. Hij kwam uit Modena, op zo'n vijftig kilometer afstand, waar hij aan de universiteit werkte.

Zelfde wapen

In de loop van woensdag eiste aan anonieme beller in een telefoontje aan de Bolognese regionale krant 'Resto del Carlino' de aanslag op namens de Rode Brigades. Hij kondigde een communiqué aan, maar dat was woensdagavond nog nergens gesignaleerd.

Biagi werd doodgeschoten met een 9-mm-pistool. Met dat wapen was al eerder een moord gepleegd, deelde de politie woensdagavond mee. Het wapen werd in 1999 in Rome gebruikt bij een moord die grote gelijkenis vertoont met die op Biagi en die eveneens werd opgeëist door de Rode Brigades.

Het slachtoffer van die aanslag was de 51-jarige Massimo d'Antona, adviseur van de toenmalige linkse minister Bassolino van Arbeid. Politiek Italië heeft geschokt gereageerd op de moord. President Ciampi verklaarde verbijsterd te zijn.

De minister van Binnenlandse Zaken, Scajola, brak zijn bezoek aan de Verenigde Staten af en keerde direct naar Italië terug. Ook voorzitter Prodi van de Europese Commissie reisde woensdag naar zijn thuisbasis Bologna.

Rode Brigades

De Rode Brigades zijn een terreurgroep die in de jaren zeventig van de vorige eeuw tal van moorden heeft gepleegd. Hun bekendste misdrijf is de ontvoering van en de moord op de Italiaanse ex-premier Aldo Moro in 1978.

De autoriteiten gingen er al voor het anonieme telefoontje en het nieuws over het moordwapen vanuit dat de moord verband houdt met de binnenlandse politiek. Op de muur bij de ingang van Biagi's huis hadden onbekenden een ster met vijf punten gekrast. Zo'n ster is het symbool van de Rode Brigades.

Vlakbij de plaats van de aanslag werd het opschrift 'doel getroffen' gevonden, dat volgens de politie ook afkomstig kan zijn van de daders.

Biagi, die bij het publiek niet bekend was, genoot veel aanzien in economische en politieke kringen wegens zijn adviezen en commentaren. Hij was betrokken bij de controversiële hervorming van de arbeidswet van het centrumrechtse kabinet-Berlusconi.

Hij adviseerde Moroni, met wie hij woensdag een ontmoeting zou hebben, over vereenvoudiging van ontslag van werknemers, waar de vakbonden en de oppositie fel tegen zijn.

Aangekondigd

Italiaanse media spraken van een 'aangekondigde politieke moord', omdat de geheime dienst vorige week had gewaarschuwd voor een golf van terreur. Het leek wel alsof de inlichtingendienst de moord op Biagi voorspelde omdat zij in een rapport voor het parlement schreef dat een mogelijk doel "een persoonlijkheid kan zijn die aan de sociaal-economische hervormingen meewerkt".

Volgens Italiaanse kranten had Biagi tot enkele maanden geleden een lijfwacht. De regering trok die bescherming in om te bezuinigen. De hoge ambtenaar had tevergeefs bij Maroni tegen dat besluit geprotesteerd. "Mijn man is in de steek gelaten", zei Biagi's vrouw tegen de krant La Repubblica.