TEGUCIGALPA - Bij een brand in een gevangenis in San Pedro Sula in het noorden van Honduras zijn maandag zeker honderd gevangenen om het leven gekomen. De brand brak volgens de politie 's ochtends uit, vermoedelijk door kortsluiting.

Een politiewoordvoerder zei dat er 101 mensen waren omgekomen, de meesten door verstikking. Nog bijna dertig gewonden liggen in het ziekenhuis. De brand brak uit na een explosie waarschijnlijk veroorzaakt door de kortsluiting, aldus de zegsman van de politie.

De meeste omgekomen gevangenen waren lid van de gewelddadige straatbende Mara Salvatrucha. De politie treedt al maanden hard op tegen de twee belangrijkste bendes van het land in een poging ze te breken. Sinds augustus zijn meer dan duizend bendeleden de cel ingegaan.

Een gevangene zei tegen een radiostation dat de politie erg langzaam was bij de hulpverlening. Volgens het bendelid had de explosie om half twee 's nachts plaats en duurde het nog twee uur voor de politie de celdeuren opende ondanks langdurig hulpgeroep van de gedetineerden.