ROTTERDAM - De FIOD-ECD heeft vrijdag een 59-jarige man uit Oirsbeek aangehouden op verdenking van het vervaardigen en verhandelen van nagemaakte erectiepillen. Hij zou het brein zijn achter een organisatie die dergelijke pillen op grote schaal produceerde en distribueerde.

Justitie verdenkt de man ook van het bezit van een vuurwapen en van valse identiteitspapieren.

Opsporingsdiensten hebben in het zuid-oosten van Nederland .000 nagemaakte erectiepillen en twee complete productielaboratoria voor deze pillen aangetroffen. Dat heeft de opsporingsdienst FIOD-ECD maandag bekendgemaakt.

Blauwe pillen

Het is de eerste keer dat er hele laboratoria voor de aanmaak van de blauwe pillen worden ontmanteld. Bij het onderzoek werkte FIOD-ECD samen met douane, politie, milieudienst en Belgische autoriteiten. Een persoon is aangehouden.

Naast de pillen en verpakkingsmateriaal werden onder meer grondstoffen voor erectiepillen, synthetische drugs en LSD, allerlei productiemiddelen, recepten voor het vervaardigen van erectiepillen en illegale maagtabletten gevonden. Erectiepillen zijn in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

Complete productielijn

Tijdens een actie van de FIOD-ECD, in januari 2004, werd in Limburg een complete productielijn van namaak-erectiepillen opgerold. Indertijd werden circa 650.000 nep-Viagrapillen, grote hoeveelheden grondstoffen, recepten en productiemachines in beslag genomen. Een dergelijke productielijn was niet eerder in Nederland aangetroffen.

De verdachte moet nog een straf van twee jaar uitzitten. De man was veroordeeld tot drie jaar en heeft zich na de actie van de FIOD-ECD in januari onttrokken aan de detentie. Daarop is de man internationaal gesignaleerd. Onderzoek van medewerkers van de FIOD-ECD naar de huidige verblijfplaats van de man leidde vrijdag tot zijn aanhouding.