DEN HAAG - De hogefluxreactor in Petten mag weer worden opgestart. Dat heeft minister Pronk (Milieu) de bedrijfsleiding van het reactorcentrum woendag laten weten.

Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek

Pronk schrijft de Tweede Kamer dat uit het onderzoek blijkt dat het scheurtje niet groter is geworden. Wel heeft een nieuwe meetmethode bij de lasfout die al jaren in het reactorvat zit "een aantal andere signalen naar voren gebracht".

De reactor kan op 22 maart in bedrijf worden gesteld en werken tot de zomer van 2003. Dan vindt de jaarlijkse door de Kernfysische Dienst (KFD) voorgeschreven inspectie plaats. Pronk laat weten dat de KFD akkoord gaat met het rapport van de Serco en de conclusies van het veiligheidsonderzoek.

De minister wijst op de isotopen die de reactor produceert. Die worden gebruikt voor de bestraling van kankerpatiënten. Sluiting van een maand zou voor de patiënten niet tot grote problemen leiden, was de verwachting van de Inspectie van de Gezondheidszorg.

Scheurtje

De reactor werd op 18 februari gesloten. Er waren ernstige zorgen over een scheurtje in het reactorvat en problemen rond de onduidelijke veiligheidsvoorschriften.

Serco Assurance concludeert volgens Pronk dat er geen technische redenen zijn waarom de reactor niet veilig in bedrijf zou kunnen zijn tot 2015. Maar voor een definitieve uitspraak over de levensduur heeft de minister onvoldoende gegevens.

/NIEUWSScheur in onderdeel kernreactor Petten