DORDRECHT - Een nieuw alarmeringssysteem voor het probleem van de dode hoek waarschuwt vrachtwagenchauffeurs via een strip dat er een voetganger of fietser vlakbij is. De 2 tot 3 centimeter brede rubber strip loopt over de hele zijkant van de vrachtauto. Voor het opmerken van kleine kinderen kan ook op de voorbumper een strip worden aangebracht.

Als iemand zich 30 tot 40 centimeter van de wagen bevindt, klinkt in de cabine een 'vriendelijk' alarmsignaal, negeert de chauffeur dat dan geeft het apparaat een 'indringend' noodstopsignaal af. De bedenker van het alarmeringssysteem, Freek Ton van Holland Safety Systems in Dordrecht, heeft dat maandag laten weten. De in het nauw gebrachte fietser of voetganger kan ook zelf het alarm laten afgaan door tegen de strip te slaan.

Problemen met de dode hoek doen zich vrijwel altijd bij heel lage snelheid voor, zodat er bij een alarmsignaal voldoende tijd is om in te grijpen.

Volgens Ton heeft zijn uitvinding als voordeel boven een dodehoekspiegel dat de sensorstrip altijd bedrijfsklaar is. De spiegel moet immers goed zijn afgesteld, in het donker is het zicht moeilijker en tijdens bijvoorbeeld de bietencampagne wordt het spiegelglas snel vuil, aldus Ton. Volgens hem zijn camerasystemen kostbaarder dan zijn vinding.