SAINT-TROPEZ - De Zuid-Franse gemeente Saint-Tropez zet steeds meer mooie, stevige bloembakken voor winkels en juweliers. Daarmee hoopt de bekende badplaats niet in de eerste plaats de toeristen, overwinteraars en de passerende jetset te behagen.

De reden is de enorme stijging van de criminaliteit zoals onder meer het aantal kraken waarbij dieven de winkelpui met hun auto verwoesten alvorens toe te slaan.

De chique badplaats wordt wat criminalteit betreft een achterbuurt. De stad aan de Rivièra slaat met een stijging van het aantal misdaden met 20,94 procent in een jaar tijd alle andere plaatsen in het departement Var.

Daar ligt bijvoorbeeld ook het arme Toulon. Deze marinehaven, al tijden op haar retour, registreerde in dezelfde periode 3,4 procent meer misdaden, zo schreef het dagblad le Figaro op woensdag.

Zakkenrollers

De gendarmerie en politie van Saint Tropez, ooit als kuierende dorpsdienders vereeuwigd in de film Le gendarme de Saint-Tropez, hebben niet enkel te maken met vakantievierende zakkenrollers of te hardrijdende kloosterzusters.

Saint-Tropez wordt geteisterd door steeds meer en steeds gewelddadiger criminaliteit. De misdaad kent er geen seizoen, volgens Le Figaro.

Gewelddadige overvallen op winkels, autoroof met geweld, ramkraken, inbraken in vakantiewoningen en geweldadige overvallen op woningen, recent nog een met foltering van de bewoner, veroorzaken angst onder de 'Tropéziens'.

Angst

De statistieken dekken volgens een politieman niet alle misdaden in zijn plaats. Er zijn talrijke slachtoffers van misdaden die geen aangifte durven doen "uit angst voor repressailles van de daders of omdat ze zelf geen zuiver geweten hebben", mogelijk tegenover op de belastingen.

Politiecommissaris Pierre-Oliver Mahaux klaagt over criminelen die vanuit de banlieues (achterbuurten) van Marseille en Nice naar Saint-Tropez komen. Bovendien is er volgens hem nu "voor het eerst systematisch een stroom van criminelen" helemaal uit de voorsteden van Parijs op gang gekomen.

De constatering van deze invasies is voor de bewoners geen geruststelling. De angstige Tropéziens hebben acht weken geleden de Vereniging voor de Veiligheid van het Schiereiland van Saint-Tropez opgericht om de criminaliteit te bezweren.