ARNHEM - "Het was Maja of ik." Dat geeft Ferdi Ö. maandag als belangrijkste motief aan waarom hij de moord op de -jarige Maja Bradaric niet heeft tegengehouden. Ö. vertelde tijdens zijn verhoor voor de rechtbank in Arnhem opnieuw dat hij doodsbang was voor Goran M., die heeft bekend Maja in de auto van Ö. te hebben gewurgd.

Uit de kritische vraagstelling van de drie rechters bleek dat de magistraten vraagtekens plaatsen of dat echt waar is. Uit de antwoorden van Ö. viel op te maken dat hij alleen de zaterdag voor de moord slechts een keer tegen Goran M. heeft gezegd dat hij Maja niet wilde vermoorden. "Daarna durfde ik dit niet meer te zeggen. Het was Maja of ik. Hij zou mij hebben vermoord als ik niet had meegewerkt", benadrukte Ö.

De ouders van Maja verlieten na deze uitleg van Ö. huilend de rechtszaal. Na een korte periode keerden ze weer terug. De rechtbank vroeg aan Ö. of het niet zo was dat hijzelf een motief had om Maja te vermoorden, omdat het meisje hem eerder had afgewezen. Ferdi gaf als antwoord dat hij nooit daarom iemand zou doden. Een van de rechters reageerde daarop, dat er wat hem betreft maar een zekerheid is. "Dat is dat Maja Bradaric is vermoord."

Aan het eind van maandagochtend gaat de rechtbank door met het behandelen van het psychologisch en psychiatrisch rapport over Ö. van het Pieter Baan Centrum.