ROTTERDAM - Treinreizigers moeten volgende week rekening houden met extra vertragingen als gevolg van prikacties van personeel dat spooronderhoud verricht. Hierdoor worden seinstoringen en kapotte bovenleidingen niet direct gerepareerd.

Met prikacties in het hele land willen de vakbonden in de onderhandelingen over een nieuwe CAO van de werkgevers in de railinfrastructuur een beter bod afdwingen, aldus bestuurder F. Szablewski van FNV Bondgenoten woensdag.

Vorige week raakten de onderhandelingen over de CAO voor de bijna 4000 werknemers van bedrijven als Strukton, Volker Stevin en BAM NBM in een impasse.

Werkgeversvereniging Railinfrastructuur bood tijdens het laatste overleg voor een periode van een kleine 27 maanden 7 procent meer loon. "Per jaar komt dit neer op een loonsverhoging van net iets meer dan 3 procent, terwijl wij 4 procent hebben gevraagd", stelt Szablewski. Daarnaast ligt er volgens de bestuurder een conflict over de arbeids- en ruststijden.

De prikacties bestaan uit ledenbijeenkomsten onder werktijd waar de nadere actiestrategie wordt bepaald. "Horen we vervolgens tot en met 2 april niks van de werkgevers, dan stellen we een ultimatum om te waarschuwen dat echte stakingen kunnen volgen."