NEELTJE JANS - Door ongedierte kapot gevreten kabels hebben vrijwel zeker de brand veroorzaakt die maandagnacht het Deltapaviljoen van Waterland Neeltje Jans in de as heeft gelegd. Dat heeft technisch onderzoek uitgewezen, maakte de politie woensdag bekend.

De brandhaard bleek onder de keukenvloer te liggen. Het onderzoeksteam van de politie gaat er vanuit dat de brand is veroorzaakt door lekstroom vanuit stuk gevreten kabels. In het verwoeste paviljoen waren het restaurant gehuisvest, een winkel, twee filmzalen en de kassa's.

Volgens directeur B. van de Hoef bedraagt de schade enkele miljoenen euro's. Hij verwacht dat er voor het begin van het volgend zomerseizoen een nieuw entreegebouw staat. Waterland Neeltje Jans was tegen brand verzekerd.

Het attractiepark is met 320.000 tot 350.000 bezoekers per jaar de grootste attractie van Zeeland. Behalve de stormvloedkering en de exposities over de watersnoodramp en de Deltawerken in het Topshuis zijn de bassins met zeehonden en dolfijnen, de waterspeelplaats en de tentoonstelling Walviswereld grote publiekstrekkers.

Dinsdag was het terrein als gevolg van de brand slechts gedeeltelijk te bezoeken. Vanaf woensdag is het park weer bijna volledig toegankelijk.

/NIEUWSDeltapaviljoen Waterland Neeltje Jans in as gelegd