DEN HAAG - Astronaut André Kuipers heeft maandag in Den Haag een lintje ontvangen. Kuipers verbleef vorige maand elf dagen in de ruimte. Hij werd benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau.

De ruimtevaarder, die het afgelopen weekeinde in Nederland terugkeerde, ontving het lintje van minister Brinkhorst (Economische Zaken). Dat departement en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap financierden de ruimtevlucht van Kuipers.

Volgens het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA, waar Kuipers is opgeleid, zijn de meeste wetenschappelijke experimenten die Kuipers in de ruimte uitvoerde goed gegaan. Bij biologische experimenten had Kuipers te kampen met technische mankementen.

Experiment

De educatieve experimenten, niet echt harde wetenschap, waren een groot succes. Een lampenexperiment, waarbij de Techische Universiteit Eindhoven en Philips zijn betrokken, verliep veelbelovend. Volgens onderzoeker Kroesen zijn er duidelijk bruikbare gegevens verzameld die kunnen helpen bij het ontwerp van stabiel brandende kleine plasma-lampen, het doel van het experiment.

Als gevolg van technische storingen in de apparatuur mislukten de experimenten over botgroei en immuunsysteem. Ook een onderzoek over plantencellen had last van deze storingen, maar de onderzoekers verwachten toch enig resultaat van de metingen. Het biologische experiment met wormpjes verliep wel succesvol.