BAGDAD - De leider van de Iraakse regeringsraad, Abdul Zahra Othman Mohammad, is maandag omgekomen bij een zelfmoordaanslag met een autobom. Tien Irakezen zijn gedood en zes raakten gewond.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De auto van Mohammad, ook bekend als Izzedin Salim, stond samen met andere voertuigen in de rij te wachten voor een controlepost bij de Green Zone, het gebied waarin het hoofdkwartier van de coalitietroepen ligt. Dit heeft de Iraakse onderminister van Buitenlandse Zaken Hamed al-Bayati gemeld. Ook enkele lijfwachten van Salim zijn omgekomen.

Dawa

Salim was lid van de sjiitische partij Dawa. Hij leidde de regeringsraad sinds 1 mei. Het voorzitterschap van de Iraakse regeringsraad rouleert per maand. Volgens de Britse omroep BBC was Salim een schrijver, filosoof en politiek activist. Hij is het tweede lid van de regeringsraad dat sinds de oprichting vorig jaar juli is vermoord. Eerder is een van de drie vrouwen, Aquila al-Hasimi, omgebracht.

Vijanden

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, zei dat de moord op Salim de politieke ontwikkelingen in Irak niet in de wielen zal fietsen. De Britse minister Jack Straw van Buitenlandse Zaken veroordeelde de moord op Salim. De daders zijn "vijanden van het Iraakse volk", aldus de bewindsman.

Politieke moord

De Jordaanse regering sprak in een reactie van een "politieke moord". Een regeringswoordvoerster zei dat dat soort aanslagen "niet mogen worden gebruikt om je mening duidelijk te maken". In Jordanië is het Wereld Economisch Forum bijeen, onder meer om te praten over de machtsoverdracht in Irak.

De Amerikaanse en Britse regeringen werken aan een plan om de troepen van de internationale coalitie zo snel mogelijk uit Irak te halen. Dat hebben de Britse kranten The Times en The Daily Telegraph maandag gemeld op gezag van hoge Britse regeringsfunctionarissen.

Strategie

Volgens de bron van The Times werken Londen en Washington aan een strategie die het mogelijk moet maken de macht zo snel mogelijk aan de Irakezen over te dragen. Landen van de coalitie helpen Irak daarom bij het versneld opzetten van onder meer politiekorpsen en inlichtingendiensten. De Amerikaanse minister van Defensie Powell zei zondag dat buitenlandse troepen nog lang in Irak zullen blijven.

De gewelddadigheden in Irak gaan intussen door. Ten zuiden van Bagdad is zondag een Amerikaanse soldaat doodgeschoten bij een vuurgevecht en raakten twee anderen gewond. Een Italiaanse militair is bezweken aan de verwondingen die hij zondag opliep bij vuurgevechten in het zuiden van Irak.

Vijf aanhangers van de radicale sjiitische leider Al-Sadr zijn in de nacht van zondag op maandag in gevechten met leden van de internationale coalitie gedood. Bij gevechten tussen radicale sjiitische moslims en leden van de Italiaanse militairen in Zuid-Irak zijn in de nacht van zondag op maandag negen Irakezen gedood en veertien Irakezen gewond geraakt.