AMSTERDAM - Chirurgen maken bij operaties vaak gebruik van onvoldoende ontsmette of versleten instrumenten. Patiënten lopen daardoor het risico ernstige infecties of vermijdbare complicaties op te lopen. Dat is volgens Algemeen Dagblad gebleken op een symposium over risicomanagement in de operatiekamer.

Omdat operatiekamers ook vaak chaotisch zijn ingericht, neemt de kans op missers en schadeclaims toe, zegt aansprakelijkheidsverzekeraar voor ziekenhuizen Medirisk. Instrumenten die worden gebruikt voor kijkoperaties worden vaak het slechtst ontsmet. Daardoor kleven vaak nog weefsel- en bloedresten aan de spullen.

Eén op de vijf elektrische messen, apparaten waarmee door weefsel in de buik wordt gesneden, is 'zo lek als een vergiet'. Daardoor kan de chirurg onopgemerkt een gat branden in gezond weefsel, aldus Algemeen Dagblad. Het is niet bekend in hoeveel gevallen het gebruik van onhygiënische instrumenten heeft geleid tot infecties bij patiënten. De kans dat iemand bij een operatie komt te overlijden als gevolg van een menselijke fout is één op duizend.