DEN HAAG - Premier Balkenende heeft maandag in het Torentje een gesprek met FNV-voorzitter De Waal en voorzitter Schraven van VNO-NCW om te proberen het vastgelopen overleg over verlofsparen en prepensioen vlot te trekken.

Volgens een ingewijden begint het gesprek om half acht 's ochtends. De woordvoerder van de premier bevestigt dat het gesprek plaatsheeft, maar kon zondagavond geen tijdstip noemen.

Tot dusver heeft de premier zich nog niet rechtstreeks met het conflict bemoeid. Dinsdag, tijdens het traditionele voorjaarsoverleg tussen kabinet en sociale partners, is de laatste kans om tot een akkoord te komen.

Werkgevers en bonden zijn het de afgelopen weken niet tot een gezamenlijk voorstel kunnen komen voor prépensioen en verlofsparen. Ze kunnen het niet eens worden over de leeftijd waarop werknemers met prepensioen zouden moeten kunnen. Het kabinet dreigt daarom vast te houden aan zijn plan om het sparen voor prépensioen met fiscale steun te schrappen. Dat zou betekenen dat iedereen tot zijn 65e moet doorwerken.

Minister De Geus van Sociale Zaken riep de sociale partners zondag via het RTL-Nieuws op tot inschikkelijkheid. "Laten we proberen het over de hoofdlijnen eens te worden." Over details valt volgens de minister nog te praten.