WASHINGTON - Lesbische en homoseksuele stellen hebben zich zondagavond laat in lange rijen voor gemeentehuizen in de staat Massachusetts opgesteld om zich maandag in de echt te laten verbinden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vooral voor het gemeentehuis in Cambridge is het druk. Het gemeentebestuur van Cambridge had laten weten dat het in de nacht van zondag op maandag vanaf 6.00 uur Nederlandse tijd trouwaktes zou gaan verstrekken, aldus de BBC .

Hooggerechtshof

Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigerde vrijdag en omstreden initiatief in Massachusetts tegen te houden dat de weg vrijmaakt voor het eerste wettelijke homohuwelijk in de Verenigde Staten.

Het besluit van Amerika's hoogste rechtsinstantie om zich niet met de zaak te bemoeien maakt het voor de noordoostelijke staat mogelijk om homoseksuele mannen en vrouwen met elkaar te laten trouwen. Het is een van 's lands meest controversiële juridische hervormingen in jaren.

Grondwet

Het Hooggerechtshof van Massachusets bepaalde in november dat een bestaand verbod op het homohuwelijk in strijd was met de grondwet. Conservatieve groepen vochten de uitspraak aan. Zij vinden dat alleen mannen en vrouwen een echtverbintenis kunnen aangaan.

Nu het Hooggerechtshof in Washington zich niet met de zaak inlaat, wordt de kwestie terugverwezen naar het Hof van Beroep. Daar wordt op 7 juni een eerste hoorzitting gehouden. Tot die tijd kunnen vanaf maandag in Massachusetts homohuwelijken gewoon worden voltrokken.