TERSCHELLING - Bij een bosbrand op Terschelling is afgelopen weekeinde zeker 40 hectare natuurgebied verloren gegaan. Zaterdagochtend brak op de Bosplaats het eerste duinbrandje uit, gevolgd door een grotere brand in de middag. Zondagmorgen laaide het vuur op het oostelijk deel van Terschelling opnieuw op.

De brandweer had de brand zondagavond onder controle, maar houdt de situatie in de nacht van zondag op maandag nog scherp in de gaten. Bij de brand werden zondag twee blushelikopters ingezet omdat de brandweer moeilijk bij de vuurhaarden kon komen. Ook kwamen bosbrandspecialisten van de wal. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Vooral door de inzet van de tweede, grotere blushelikopter kreeg de brandweer het vuur onder controle. Maandag komen opnieuw 25 extra brandweermannen van de vaste wal. Zij zijn afkomstig van verschillende korpsen in Friesland.

Blushelikopters worden alleen ingezet als de reguliere brandweer niet in staat is de brand te blussen. Beide toestellen van de Koninklijke Luchtmacht komen uit Soesterberg. De Cougar kan per keer 2500 liter uit de Noordzee over het vuur uitstorten, de capaciteit van de Chinook is vier keer zo groot, aldus kolonel T. ten Haaf, commandant van de luchtmachtbasis van Soesterberg zondag.

De blushelikopters verlenen regelmatig assistentie bij brandbestrijding, bijvoorbeeld in 2002 bij een brand in een cacaofabriek in Zaandam. Onder de helikopter hangen zogenoemde 'bambi-buckets'. Deze flexibele watercontainers scheppen water uit zee en storten dat uit over de vuurhaarden. Het effect van een blushelikopter is groot, aldus Ten Haaf. Elke keer als hij een lading water uitstort, is dat vergelijkbaar met de capaciteit van drie brandweerwagens. De helikopter doet er ongeveer vijf minuten over om een nieuwe lading water te halen.

Zaterdag

Zaterdagochtend om 06.00 uur brak voor het eerst een brandje uit op de Bosplaat. 's Avonds kreeg de brandweer het vuur dat 's middags oplaaide op hetzelfde natuurterrein onder controle, nadat de wind ging liggen. Op twee plaatsen ging daarbij een aantal hectare duin, helmgras en loofhoutbos verloren.

Een aanwakkerende noordenwind deed de brand zondagochtend weer oplaaien. Volgens de brandweer heeft het vuur veel vogelnesten vernietigd. Zondag brandde vooral een berkenbos plat. In totaal ging het zondag om drie vuurhaarden. De brandweer houdt het gebied rondom twee makkelijker te bereiken vuurhaarden nog nat om uitbreiding van de branden te voorkomen. Daarvoor zijn volgens brandweercommandant I. van Zwol de twee brandweerwagens van Terschelling ingezet.

Door de stevige wind was de rook op het Friese vasteland zowel zaterdag als zondag te zien en te ruiken. De brandweer kreeg vooral op zaterdag veel telefoontjes daarover binnen. Zondagavond waren in het getroffen gebied geen vlammen meer te zien, maar smeulden verschillende plekken nog wel. Staasbosbeheer en de politie bewaken het gebied in de nacht van zondag op maandag. Volgens woordvoerder M. Izeboud van de gemeente Terschelling blijft het nog wel even spannend. Als de wind weer aanhaalt, is de kans groot dat de brand opnieuw oplaait.