LONDEN - De populariteit van de Britse premier Tony Blair lijkt zo sterk gezakt te zijn, dat hij zijn Labour-partij in de peilingen dwarszit. Meer mensen zouden op Labour stemmen, als Blair het partijleiderschap opgeeft, zo blijkt uit een eigen, geheim onderzoek van het hoofdkwartier van de sociaal-democratische Britse partij.

Het dagblad The Independent citeerde zondag een partijfunctionaris, die meldt dat Blairs leiderschap Labour zestig zetels zou kosten, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Het onderzoek van Labour is gebaseerd op een peiling. Kiezers werd gevraagd naar hun keuze bij de lokale verkiezingen, die volgende maand worden gehouden. Ook werd hun de vraag gesteld op welke partij zij bij landelijke verkiezingen zouden stemmen. Bij vergelijking bleek dat er nogal veel mensen waren die lokaal hun stem wel op Labour wilden uitbrengen, maar dat pas bereid waren landelijk te doen, als Blair als partijleider zou zijn opgestapt.

In Londen doen al enige tijd geruchten de ronde dat Blair na de zomer, mogelijk op het Labour-congres in het najaar, de macht over zal dragen aan de huidige minister van Financiën Gordon Brown. Verscheidene Britse media meldden deze week dat Brown al een 'schaduwkabinet' heeft samengesteld, die na het congres gaat regeren. Vice-premier Prescott verklaarde eerder dat "mensen hun positie bepalen'', maar sprak tegen dat er een wisseling van de macht zat aan te komen. De volgende parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië staan overigens gepland voor 2005.

De krant The Guardian meldde zondag dat niet nader omschreven 'vrienden' van Blair er zeker van zijn dat de premier zijn functie niet zal opgeven, voordat er in Irak een permanente regering is geïnstalleerd. Dit betekent dat hij zeker zal aanblijven tot en met de algemene verkiezingen in het Arabische land, die waarschijnlijk in januari 2005 zullen plaatsvinden.