RAMALLAH - Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft zondag een onderhoud gehad met de Palestijnse president Arafat. Het vond plaats in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, waar het hoofdwartier van Arafat is gevestigd. De woordvoerder van Bot heeft dat laten weten. De twee spraken elkaar voor het eerst.

Tijdens het gesprek, dat ongeveer drie kwartier duurde, heeft Bot kenbaar gemaakt dat Nederland tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie, in de tweede helft van dit jaar, de vastgelopen vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen wil proberen vlot te trekken. Volgens Bot moet de EU proberen een grotere rol in het Midden-Oosten te spelen.

Bot is dit weekeinde in het Midden-Oosten, omdat hij het Wereld Economisch Forum in de Jordaanse hoofdstad Amman bijwoont. De gelegenheid om Arafat te ontmoeten deed zich onverwacht voor. Bot had Arafat al willen spreken, toen hij een aantal weken geleden in het Midden-Oosten was. Hij moest toen naar Nederland terugkeren in verband met het overlijden van prinses Juliana.