DEN HAAG - In de Ridderzaal in Den Haag is woensdagmiddag de herdenking begonnen van de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), nu 400 jaar geleden. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn onder de genodigden.

Op precies dezelfde plaats verleende de Staten-Generaal exact jaar geleden het octrooi aan de VOC, waardoor de onderneming de wereldzeeën kon gaan bevaren.

In de Ridderzaal is de originele oprichtingsakte van de VOC te zien. De gasten kunnen verder genieten van een historisch schouwspel en muziek. Voorts zijn er enkele lezingen.

Indonesië heeft laten weten niets van de viering te moeten hebben. Het land heeft ook minder prettige herinneringen aan de handelsonderneming, die een belangrijke vestiging had in Batavia, het huidige Jakarta.

Daar demonstreerden woensdag eerder op de dag al tien voormalige strijders tegen het Nederlandse kolonialisme bij de Nederlandse ambassade.

De Aliansi Reformasi Indonesia (ARI) is van oordeel dat de VOC voor de oorspronkelijke bevolking van de Archipel 'dood, verderf en armoede' met zich meebracht. De ARI wil van Nederland bovendien geld zien voor de 'uitbuiting' door Nederland over een periode van 350 jaar.

/NIEUWSAmbassadeur Indonesië niet bij herdenking 400 jaar VOC