TERSCHELLING - De Koninklijke Luchtmacht zet een tweede blushelikopter in bij de bosbrand die zondag op Terschelling woedt. Het gaat om een Chinook, die vier keer zo groot is als de Cougar die al bezig was. De grote helikopter is er vooral om verdere verspreiding van de brand richting een naaldbos te voorkomen. Het vuur laaide zondagochtend opnieuw op. De brandweer op het eiland kan niet bij de vuurhaarden komen in het ondoordringbare gebied. In totaal is veertig hectare natuurgebied oostelijk op Terschelling door de brand verloren gegaan. Het vermoeden bestaat dat de branden zijn gesticht.

Blushelikopters worden alleen ingezet als de reguliere brandweer niet in staat is de brand te blussen. Beide toestellen van de Koninklijke Luchtmacht zijn gestationeerd op Soesterberg. De Cougar kan per keer 2500 liter uit de Noordzee over het vuur uitstorten, de capaciteit van de Chinook is vier keer zo groot, aldus kolonel T. ten Haaf, commandant van de luchtmachtbasis van Soesterberg zondag.

In totaal gaat het om drie vuurhaarden. Het gebied rondom twee makkelijker te bereiken vuurhaarden wordt nat gehouden om uitbreiding van de branden te voorkomen. Daarvoor zijn volgens brandweercommandant I. van Zwol de twee brandweerwagens van Terschelling ingezet. De kleinere blushelikopter bestrijdt de derde vuurhaard vanuit de lucht. In totaal staat een gebied van 1400 meter bij twee kilometer in brand. Ongeveer vijftig mensen zijn bezig met de bestrijding van de brand. Specialisten van de brandweer Leeuwarden en de brandweer Stedendriehoek zijn inmiddels op het eiland aangekomen. Later beslist de brandweer of er extra brandweerlieden van de wal naar het eiland moeten komen.

De blushelikopters worden regelmatig gebruikt voor assistentie bij brandbestrijding, bijvoorbeeld in 2002 bij een brand in een cacaofabriek in Zaandam. Onder de helikopter hangen zogenaamde 'bambi-buckets'. Deze flexibele watercontainers scheppen water uit zee en storten dat uit over de vuurhaarden.

Het effect van een blushelikopter is groot, aldus Ten Haaf. Elke keer als hij een lading water uitstort, is dat vergelijkbaar met het nut van drie brandweerwagens. De helikopter doet er ongeveer vijf minuten over om een nieuwe lading water te halen.

Een aanwakkerende noordenwind heeft de brand zondagochtend weer doen oplaaien. Zaterdagavond was de brand op hetzelfde natuurterrein juist onder controle gekomen, nadat de wind was gaan liggen. Op twee plaatsen is daarbij een hectare duin, helmgras en loofhoutbos platgebrand. Volgens de brandweer heeft het vuur veel vogelnesten vernietigd. Zondag is vooral een berkenbos verbrand. De brand woedt in het oostelijk gelegen natuurgebied De Bosplaat. Door de stevige wind was de rook op het Friese vasteland zowel zaterdag als zondag goed te zien en te ruiken.