LONDEN - Hoofdredacteur Piers Morgan van het Britse boulevardblad The Daily Mirror is per direct ontslagen. De raad van bestuur van de krant stelde in een vrijdagavond verspreide verklaring dat het "ongepast'' zou zijn als Morgan nog langer aanblijft, aldus berichtte de BBC.

Morgans positie was nauwelijk meer houdbaar, nu uit onderzoek is gebleken dat foto's in zijn krant over mishandelingen van Irakezen door Britse militairen nep zijn. Op de afbeeldingen was onder meer te zien hoe iemand in militair tenue urineert over een vermeende gevangene.

Nep

Al direct na de publicatie, enkele dagen nadat de eerste foto's van Amerikaanse militairen die Iraakse gevangen mishandelen naar buiten waren gekomen, stelden deskundigen de authenticiteit van de Britse foto's ter discussie. De Britse minister van Defensie Hoon meldde eerder deze week dat een vrachtwagen die op een van de platen is te zien, zich niet eens in Irak bevond op het moment dat de foto zou zijn genomen.

Ook premier Blair liet woensdag weten dat de foto's "vrijwel zeker nep zijn''. Donderdag berichtte de Britse onderminister van Defensie, Adam Ingram, dat de foto zeker niet echt zijn. Downing Street wilde vrijdagavond niet inhoudelijk reageren. Blair liet verklaren het ontslag als een interne zaak van de krant te beschouwen.

The Daily Mirror verklaarde donderdag nog dat de regering "geen sluitend bewijs'' heeft geleverd dat de afbeeldingen niet uit Irak afkomstig zijn. Volgens de hoofdredacteur illustreren de foto's juist "de realiteit van het afschuwelijke gedrag van sommige Britse troepen'', meldde de BBC. The Daily Mirror zegt nu het slachtoffer te zijn geweest van "kwaadaardig bedrog''.