KOPENHAGEN - In de kathedraal For Vrue Kirke in Kopenhagen hebben vrijdag de Deense kroonprins Frederik en zijn Australische bruid Mary Donaldson elkaar het ja-woord gegeven. Frederik was vóór de plechtigheid zichtbaar gespannen en raakte geëmotioneerd toen zijn bruid de Lutherse kerk binnenschreed. Mary draagt een creatie van de Deense couturier Uffe Frank.

Achthonderd gasten zijn uitgenodigd voor de Lutherse plechtigheid, onder wie de Nederlandse koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien.

Felipe

Onder de aanwezigen zijn ook de Spaanse kroonprins Felipe en zijn verloofde Letizia Ortiz, die volgende week zaterdag eveneens trouwen.

Tienduizenden Denen hebben zich in de binnenstad van Kopenhagen verzameld om een glimp van het bruidspaar en de hoge gasten op te vangen.

Bar

De nu 35-jarige Frederik en de 32-jarige Mary leerden elkaar tijdens de Olympische Spelen in een bar in Sydney kennen. Zij was toen nog makelaar, maar werkt inmiddels voor een dochterbedrijf van Microsoft in Denemarken. Nu Mary haar ja-woord eenmaal heeft gegeven, is ze Deens staatsburger en prinses.

Privé

De feitelijke huwelijksvoltrekking was overigens niet op televisie te zien, ondanks de rechtstreekse uitzendingen in onder meer Denemarken, Duitsland, Nederland en Australië. Vanaf het altaar mocht van het bruidspaar niet worden gefilmd, omdat ze die momenten "volkomen privé" wilden houden. Daarentegen zullen wel beelden te zien zijn vanuit de koets, waarin het paar na afloop van de plechtigheid door Kopenhagen rijdt.