ROTTERDAM - Het begon met ruzie over een hondje. Het eindigde februari in een dodelijk drama. De 47-jarige H.M. stak zijn 48-jarige buurman Joop Vink in de Schiedamse volkswijk De Gorzen neer met een dolk. De verdachte bekende vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam, maar beriep zich op noodweer. Officier van justitie B. den Hartigh vond echter moord bewezen verklaard en eiste tien jaar gevangenisstraf.

M. leefde al een tijd in onmin met zijn buurman. Hij ergerde zich aan het geblaf van Vinks hondje. M. smeet in het najaar uit woede een conservenpotje over het balkon naar het Maltheser leeuwtje. De politie moest tussenbeide komen om de gemoederen te sussen.

Daarna bleef het rustig tot de fatale 4 februari. Vink daagde die dag zijn buurman uit en sloeg met een stuk hout op diens balkondeur. 's Avonds laat kwam het opnieuw tot een confrontatie toen M. zijn kat uitliet en Vink beneden op straat tegenkwam.

Volgens de verdachte wilde hij de zaak met zijn buurman uitpraten. Hij zei dat hij de dolk bij zich had, omdat hij bang was voor Vink. Daadwerkelijk steken was nooit zijn bedoeling. Toen Vink hem vastpakte en dreigend op hem af bleef komen, stak hij toch elf keer toe. "Ik had me beter in elkaar kunnen laten slaan. Dit had nooit mogen gebeuren", zei hij tegen de rechters.

Volgens zijn advocate D. Lösing handelde M. in paniek, omdat hij zich bedreigd voelde. Zij vroeg om ontslag van rechtsvervolging. De officier van justitie had een andere visie. Uit de gevechtshandelingen zou blijken dat de verdachte helemaal niet in het nauw was gedreven. De man ging doelbewust met het mes op pad en handelde weloverwogen, aldus officier Den Hartigh.

Uitspraak is op 28 mei.